Fri frakt på order över 2000kr* - Snabba leveranser - Specialtillverkning

Lyftguiden

Många använder dagligen lyftredskap på jobbet. Olyckor kan inträffa vid både koppling av last och under lyft. För att minimera risken för olyckor och tillbud kräver Arbetsmiljöverket att certifierade lyftanordningar används. Det finns höga krav på de som utför lyft, men också på utrustningen. Alla produkter i vårt sortiment går i linje med Arbetsmiljöverkets föreskrifter.

Källa: Arbetsmiljöverket (AFS 2006:6)

Rätt utrustning till rätt lyft.

Ett klass 8 redskap kan vara lämpligt för många lyft, men inte för alla. Om du är osäker på vilket redskap som passar dina lyft, kontakta oss så hjälper vi dig.

Hur väljer jag rätt lyftredskap för mitt lyft?

Du som ska utföra lyftet bedömer vilket redskap som passar bäst för situationen. Du ska först och främst ta hänsyn till lasten som ska hanteras. Är lasten ömtålig? Då kan du använda mjuka redskap. Vidare vilka grippunkter eller lyftöglor som ska användas. Hur ska stroppningen eller slingningen utföras?

Källa: Arbetsmiljöverket (AFS 2006:6)

Hur vet jag när behöver kassera mitt lyftredskap?

Lyftanordningar har inte en tidsbestämd livslängd. Hållbarheten beror på både på användningstid och arbetssätt. Därför är det lämpligt att dokumentera redskapets drift så att det går att bestämma vilka åtgärder som behöver vidtas, antingen att redskapet tas ur drift, eller att det utsätts för en så kallad konditionsanalys så att den kan användas ytterligare en tid. Detta gäller också vid uppkomst av brister eller skador på en lyftanordning.

Källa Arbetsmiljöverket (AFS 2023:11)

Vilka krav gäller vid lastsäkring?

Lasten ska vara säkrad Framåt, bakåt och åt sidorna. Lastsäkringen ska klara av 80% av lastvikten framåt, 50 % bakåt och åt sidorna. För mer information om hur du lastar rätt, Se: https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Yrkestrafik/Gods-och-buss/Matt-och-vikt/Att-lasta-ratt/

Källa: Transportsstyrelsen.